sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Jälleen juoksuaika

Vihdoin alkaa olla tämänkertainen flunssa kärsitty, ja aika palata liikunnan pariin. Nyt tulikin pitkä tauko, kun edellisviikolla jätin juoksukamppeet pakkaamatta mummolaan mukaan kokonaan (ihan tarkoituksella...), ja lomalta palatessani toin tuliaisina taudin, jota potiessa vierähti tämä mennyt viikko. Jumppiakin on jäänyt väliin kaksi, mikä erityisesti harmittaa, koska tunnteista olen kuitenkin maksanut. Muuten tämä laiskottelu on ollut mukavaa (pakkohan se on myöntää...), mutta ei se voi ikuisesti jatkua, siispä tämän päivän ohjelmana oli lenkkipolulle mars!

Olen päässyt jo yli puolenvälin c25k -ohjelmassani. (Tietysti jos olisin tiukasti käynyt 3x viikossa lenkillä, kuten alkuun uhosin, alkaisi ohjelma olla tässä vaiheessa jo läpi käyty, mutta ei nyt takerruta pikkuseikkoihin!) Suosittelen tuota ohjelmaa kyllä kaikille sohvaperunoille, aloitus on todella helppo, ja kehitystä tulee nopeasti. Couch-to-5K -appsin voi ladata puhelimeen, muistaakseni se maksoi jotain pari-kolme euroa kun sen viime keväänä latasin, ja on kyllä täysin pienen hintansa arvoinen. Jos joku haluaa kokeilla ilman appsia, niin nettisivuilta löytyy ohjelma ihan kirjallisessa muodossa. Näkyypä se löytyvän ihan suomeksikin nykyään täältä. Minulle parasta antia ovat kuitenkin olleet valmentajan ohjeet korvissa, jolloin juoksu- ja kävelypätkät tulevat oikeisiin kohtiin ilman kellon kyttäämistä, joten aplikaatio on kyllä puoltanut paikkaansa.

Itse sain juuri ohjelman viidennen viikon pakettiin. Viikon viimeinen lenkki, 20 minuuttia yhtämittaista juoksua hieman etukäteen kauhistutti, varsinkin kun takana oli flunssa ja kahden viikon tauko. Valmentajapirulainenkin oli huomannut pitkäksi venähtäneen tauon, ja käski pysyä ruodussa! Ennen jokaista treeniä on siis joku pieni kirjallinen ohje, tyyliin älä revittele liian kovaa, nyt tähdätään pitempään matkaan eikä vauhtiin. Luulin että nuo ovat automaattiviestejä ja samat jokaiselle joka kerta, mutta ehkä sitten ei kun laiskotetteluni oli pantu merkille. (No tietysti automaationa ne oikeasti tulevatkin, mutta näköjään ohjelma osaa bongata laiskottelun.)

Tuo oli ensimmäinen pitempi yhtäjaksoinen juoksu ohjelmassa, ja vähän yllättäen ihan hyvin se meni. Kun juoksu alkaa ja asennoituu siten että nyt mennää pitempi pätkä, niin kyllä se sitten siinä menee. Kunhan muistaa pitää vauhdin tarpeeksi hiljaisena. Erityisen iloinen olen ollut siitä, että polvi ei ole alun jälkeen enää kipuillut lainkaan, onneksi älysin lepuuttaa sitä silloin kun sen aika oli!

Pakko myöntää että tässä alkaa kutkutella takaraivoa hieman suuremmatkin tavoitteet kuin se kympin juoksu keväällä, unelmana olisi juosta joskus puolimaraton. Niitä oli viime kesänä Helsingissä tarjolla jopa kaksi, toukokuisen Helsinki city runin lisäksi uudempi tapahtuma Helsinki half maraton. Jos ahkerasti treenaisin, olisi jompaan kumpaan osallistuminen mahdollista jo ensi kesänä. Ensin on kuitenkin juostava läpi tämä vitosen harjoitus ja sitten etsittävä jostain mukava kympin treeniohjelma. Luulen että tarvitsen jonkun konkreettisen ohjelman ja tavoitteen, jotta saan itseni ylipäänsä lenkille. Minulle siis toimivat hyvin nämä valmiit treeniohjelmat, siinä missä toisilla riittää itsekuri lenkkeillä ihan omien tuntemusten mukaan. Olisi ihan mahtavaa, jos ensi keväänä pystyisin juoksemaan sen kympin tuntiin, vaikkapa Naisten kympillä! Haaveita, haaveita... Mutta niinhän sitä sanotaan että dream big!

Edit. 12.10. Niin ja melkein unohdin, vaaka vilautti uuden kiloluvun, joten pitihän se heti päästä sivupalkkiin merkitsemään!

2 kommenttia:

  1. Sulla menee kyllä hyvin tasaisella tahdilla eteenpäin projekti :) Ehdottomasti kannustan kokeilemaan keväällä puolikasta! Eritasoisia treeniohjelmia löytyy esimerkiksi täältä: http://www.maximsports.fi/treenivinkit/

    Itsellä eka puolikas oli Helsinki City Run. Sopivan iso tapahtuma, niin sinne katoaa massaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sanni, ja kiitos tuosta linkistä! Kunhan lapsonen uuvahtaa päikkäreille niin alan tutkia minkälaisia ohjelmia sieltä löytyy.

      Poista