torstai 28. elokuuta 2014

Kahvakuula-asiaa

Kuten eilen jo mainitsin, sain vihdoin otettua käyttöön nurkassa pölyyntyneen kahvakuulani! Minulla on kahdeksan kilon kuula, jonka hankin aikoinaan kuulaharrastajaystäväni suosituksesta, ja jonkin verran sain häneltä myös opastusta sen käyttöön. Ehkä jokusen kuukauden sillä jaksoin harrastaa kotioloissa, mutta nyt se on ollut ihan käyttämättömänä ainakin 2-3 vuotta. En oikeastaan enää edes muista mitä kaikkea kuulan kanssa voi tehdä, paitsi etuheilautuksia yhdellä ja kahdella kädellä. Ajattelin että aloitan ihan pienestä, koska jos tiedän edessä olevan tappotreenin, jää liian helposti kokonaan aloittamatta. Suunnittelin ottavani tavoitteeksi tehdä lapsen päiväuniaikaan edes muutaman etuheilautuksen, ja seuraavalla kerralla sitten muutaman lisää jne. 

Mutta mutta. Olen ihan tuhottoman laiska tekemään lapsen nukkuessa mitään muuta kuin pakolliset kotihommat. Niiden jälkeen päikkäriaika on minun lepoaikaani, joka olisi niin paljon mukavampi viettää sohvan nurkassa kuin hikoillen. Lisäksi ylimääräinen suihkukaan ei keskellä päivää innosta, ja illalla ei sitten huvita alkaa enää kuulan kanssa heilumaan miehen läsnäollessa. 

Se paljon vatvottu välitavoite mielessäni kuitenkin päätin että nyt kaikista näistä hyvistä (?) tekosyistä huolimatta otan kuulatreenin ohjelmaan, edes ihan pienissä määrin. Kahvakuulalla sitäpaitsi saa helposti aikaiseksi kokonaisvaltaisen, isoja lihaksia kuormittavan treenin, ja lihaskunnon parantumisen lisäksi myös hengästyy mukavasti joten kaloreita palaa. Kaikkien laihduttajien unelmaliikuntamuoto siis?

Lisämotivaatiota hakeakseni uppouduin YouTuben maailmaan, ja etsin sieltä kahvakuulavinkkejä aloittelijoille. Valitsin summamutikassa yhden videon, joka pikakelauksella näytti sopivalta perusjutulta lämmittelyineen kaikkineen, kesto mukavat 7 minuuttia. Ajattelin että sen ajan voin helposti uhrata lepoajastani, eikä noin lyhyestä treenistä varmaan tulisi edes hiki. 

Joo niin varmaan. Ensinnäkin 8 kilon kuula, jonka muistelen olleen ihan kevyt heiluteltava, olikin nurkassa ollessaan mystisesti kerännyt lisää painoa (niinkuin omistajansakin, heh heh). No sentään sain kuulan ilmaan!

Videolla näytettiin ensin erilaisia käsien pyörittelyjä lämmittelyksi, ja sitten ruvettiin tositoimiin kuulan kanssa. Pari helppoa ja mukavaa kiertoliikettä ja kyykkyä, mitkä sujuivat ihan kivasti. Sitten päästiin niihin etuheilautuksiin, ja voi apua että siinä on rankka (tehokas!!) liike. Miten olinkin päässyt unohtamaan moisen pienen yksityiskohdan. Kahden käden heilautuksia tehtiin ainakin ziljoona, ja minä puuskutin kuin höyryveturi. En tainnut saada ihan kaikkia tehtyä, kun kestävyyskunto loppui kertakaikkiaan kesken. Sitten siitä suoraan jatkettiin yhden käden heilautuksiin ilman mitään taukoja, huhhuh sanon. En todellakaan jaksanut tehdä kaikkia. Tietysti olisin itse voinut pitää pienen tauon eri liikkeiden välissä sykkeen tasaamiseksi, vaikka videolla kaikki tehtiinkin putkeen. Ajattelin kuitenkin että tässäpä mukava aerobinen treeni samalla, kun ei pidä taukoja. Oli tosiaan joo, ellei jopa anaerobinen. 

En varsinaisesti tiedä oliko nuo liikkeet ihan tarkoituskin tehdä yhteen putkeen vai oliko siinä vaan ajatuksena esitellä liikkeet jotka kukin sitten voi tehdä omaan tahtiinsa, mutta tykkäsin siitä ajatuksesta että saan tehdä samaan tahtiin videon kanssa, vähän niin kuin olisi ollut treeniseuraa. Enkä muutenkaan jaksanut hypätä pause-napilla. Tämän seurauksena sitten puuskutin treenin jälkeen varmaan yhtä pitkään kuin itse treeni kesti. 

Ilman hikeä en todellakaan selvinnyt, mutta ei kai se yleisesti ottaen ole huono asia urheilusta puhuttaessa. Tulipahan tehtyä rankka minitreeni! Ja voin kertoa että tänään tunnen sen minitreenin ainakin takareisissäni. Videon lopuksi kehotetaan tekemään uusi kierros, mutta siihen en olisi pystynyt sitten millään. Ehkä joskus tulevaisuudessa... 

Ai niin se itse video, yritän upottaa sen tähän tekstin perään, jos joku muukin innostui. Voin suositella aloittelijalle sen puolesta, että se ei sisällä mitään vaikeita liikkeitä, ja opastukset ovat hyviä. 



(Onneksi en huomannut videon nimessä olevaa yhdyssanavirhettä ennen kuin vasta nyt, olisi varmaan jäänyt koko video avaamatta, yst. terv. kielipoliisi) 


2 kommenttia:

  1. Hei kielipoliisi, täällä toinen! :) Varmasti omakin tekstini vilisee virheitä kun innoissaan kirjoittaa, mutta ei YouTube-videon otsikossa sellaista saa olla! :D

    Kiitos kuitenkin videosta (en vielä katsonut mutta otin talteen), sillä minunkin pitäisi pyyhkiä kahvakuulat pölystä. Se on ihan mukavaa, mutta jostakin syystä en ole saanut pitkään aikaan aikaiseksi niitä nostella. Minulla on vain 4 ja 8 kilon kuula, ja nyt jos aloittaisin uudelleen niin varmasti pitäisi käyttää vain tuota kevyempää. Sekin olisi kuitenkin parempi kuin ei mitään, joten ehkäpä innostun (joku kaunis päivä).

    Jos löydät muitakin hyviä ja kivoja videoita, linkitä ihmeessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, en usko että omakaan tekstini on virheetöntä mutta ainakaan yhdyssanavirheitä ei toivottavasti vilise ihan joka välissä! :D

      Minulla alkaa nyt vasta takareidet olla suunnilleen entisellään, kun treenistä on viisi päivää. Ei varmaan huono ajatus aloittaa sillä nelosella, voihan sen isomman kuulan varata viereen jos alkaa kesken kaiken tuntumaan että tarvitsee lisää haastetta. :) Ja tuossa lajissa kehittyy nopeasti, neljän kilon kuula jää varmaan äkkiä pieneksi!

      Poista