sunnuntai 24. elokuuta 2014

Lisää ruoka-asioiden pyörittelyä

No niin, uusi päivä ja uudet kujeet, ilman kakkuja ja piirakoita!

Jatkanpa vielä vähän tuota perjantaista juttua ravintoaineista, koska hiilareiden ohellä myös rasvat ja proteiinit aiheuttavat välillä päänvaivaa. Ja kuidut! Nutraamalla kuitujen saannista oli helppo huolehtia, mutta nyt siitäkin tuntuu olevan hankalaa pitää huolta. Samoin on proteiinien kanssa, ainakin niinä päivinä kun en syö ateriankorvikepatukkaa välipalaksi (niissä on hyvä määrä protskua!). Tämä on mielestäni erityisen kummallista, jos miettii että syön yleensä kaksi lämmintä ruokaa päivässä, jotka molemmat sisältävät jonkun kunnon proteiininlähteen lihan, kalan tai broilerin muodossa. 

En kyllä ole kovin tarkasti edes miettinyt paljonko sitä proteiinia olisi suotavaa saada, ehkä sitä tuleekin ihan riittämiin kun alhaisimmillaankin saan 60-70 g päivässä. Jostain vain on jäänyt kummittelemaan suositus että minimi olisi yksi tai jopa 1,5 grammaa päivässä/ painokilo, mutta ehkä se toimii paremmin sitten normaalipainoisena. Nytkin syön vähintään sen yhden gramman per normaalipainoisen itseni painokilo, ehkä se riittää. En keksi miten proteiinin saantia voisi lisätäkään, kun en varsinaisesti halua alkaa mättämään proteiinijauhetta, rahkaa tai raejuustoa. Rahkapohjaisia smoothieita olen välillä tykännyt tehdä, ja muutama lusikallinen raejuustoa menee kyllä kasvissosekeiton kyytipoikana, mutta purkkitolkulla minulla ei ole kiinnostusta alkaa kumpaakaan pistelemään poskeeni.

Rasvan saannissa minulla ei sen sijaan ole mitään ongelmia. En ole (teini-iän kitudieettien jälkeen) ollut koskaan rasvakammoinen. Rasvojen prosenttiosuus lähentelee ruokavaliossani yleensä melkein viittäkymmentä, mikä vielä juuri ja juuri mahtuu Kiloklubin suositusrajojen sisään. En tiedä onko suuresta rasvansaannista mitään haittaa, mikäli kaloreita jää riittävästi käytettäväksi muihinkin kehon rakennusaineisiin? Mielestäni nyt jää. Tykkään siis syödä pähkinöitä, lohta ym. terveellisiä rasvaisuuksia. Ja myös epäterveellisiä, kuten se 3,5 % turkkilainen jugu, 60 % oivariini leivän päällä ja nokare smetanaa lohen kanssa. Ainakin elimistöni voi turvallisesti alkaa luopumaan rasvavarastoistaan, kun ei ole pelkoa että uutta tavaraa ei olisi tulossa. Jos jostain tarvitsisi karsia kalorinsaannin pienentämiseksi, niin se olisi ehdottomasti rasvat meikälisellä.

Oma ihanteeni ravintoaineiden jakaumaksi olisi n. 30 % rasvasta, 30 % proteiineista ja 40 % hiilihydraateista. Säätämistä siis vielä riittää, tosin tällä hetkellä saatan jopa tyytyä nykyiseen asiantilaan. 

No niin, kaikille kauhistuneille tiedoksi että olen siis tiedenainen, ja tykkään hifistellä ja pyöritellä näitä numeroita. Olen sitä tyyppiä joka on myös kova tekemään asioista excel-taulukoita (osin kyllä miehen vaikutuksesta). Kaikille tämä tyyli ei tietenkään sovi, eikä tämä kaikki ole tarpeellista tietoa laihdutuksessa. Mutta hullulla on halvat huvit vai miten se meni! (Joskin satunnainen tsekkaus ravintoaineisiin saattaisi kyllä tehdä terää itse kullekin, voi tulla yllätyksiä! Esim. Kiloklubi on helppo ja ilmainen tähän tarkoitukseen, vaatii tosin kirjautumisen.)

4 kommenttia:

  1. Kiva lukea sun ruoka-ajatuksia. Proteiinista - onko tehokäytössä jo ainakin kananmunat ja maitotuotteet? Entä herneet ja pavut (palkokasvit) ja jopa täysjyväviljat, niissäkin on ymmärtääkseni yllättävän paljon proteiinia.

    Itse en syö raejuustoa ollenkaan, ikinä, hyi, enkä todnäk aio koskea maitorahkaankaan, korkeintaan juuri smoothien muodossa mehukeiton ja marjojen kanssa. En syö myskään kalaa, ja silti olen saanut proteiinia tarpeeksi (ainakin entisessä elämässäni, heh).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkeistä, kananmunia tykkään syödä silloin tällöin, tehokäytöstä tuskin voi puhua. :D Maitotuotteita syön jonkin verran, lähinnä suosikkiani 3,5% turkkilaista jogurttia, siitä kyllä tulee paljon hiilareita ja rasvaakin. Papujen ystävä en todellakaan ole, herneet menee tuoreina. Ja hernekeitossa, mutta siitä ei saa kovin suurta määrää proteiinia, varsinkin kun pidän enemmän kasvisversiosta. Olen siis nirso! :D Ehkä pitää ottaa rahkasmoothiet ohjelmaan!

      Poista
  2. Tuo 1,5-2 g proteiinia / painokg on suositus lähinnä salitreenaajille. Lihas kun tarvitsee kasvaakseen vähän ekstraprodea. Sen ehkä tiesitkin! :) toisaalta proteiinin tarve on laihduttajillakin "kohonnut". Sinulle saattaisi riittää laskukaavaan se oma normaalipaino (jota olitkin käyttänyt) ja proteiinia esim. 0,7-1,2 g / painokilo. Mutta esim. 70 g proteiinia tulee äkkiä täyteen ;) voisit tähdätä siihen!

    Superaamupalavinkki vielä loppuun: kaurahiutaleita ja vehnäleseitä (kuitua!), soijalesitiinia (hyvää rasvaa) -> nämä puuroksi ja päälle sokeritonta mansikkamehukeittoa, mansikoita ja raejuustoa (prodet)! <3 epäilin itekin tota raejuusto+puuro-yhdistelmää, mut parempaa ei ole!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Laihdutuksen takia juuri olen halunnut pitää huolta riittävästä proteiinin saannista, etten vaan väärällä syömisellä edesauta lihasmassan katoamista siinä läskin ohella. 70 g proteiinia yleensä saan kyllä täyteen, joten ehkäpä en huoli enää siitä.

      Ja itse asiassa, olen joskus syönytkin kaurapuuroa raejuustolla ja se oli ihan ok, täytyypä palauttaa se ohjelmaan, ainakin silloin tällöin.

      Poista